Wabi-sabi | Hoe deze Japanse filosofie je kijk op imperfecties kan veranderen

3 juli 2018

Wabi-sabi, imperfecties omarmen

Een tijdje geleden luisterde ik naar een meditatie van Tamara Levitt op haar app genaamd ‘calm‘. Die dag hoorde ik voor het eerst van wabi-sabi. Ik was op slag verliefd op dit prachtige concept. Wabi-sabi is een Japanse filosofie die staat voor de schoonheid van imperfectie en het omarmen hiervan. Dit is echter niet het enige waar wabi-sabi voor staat. Wabi-sabi staat ook voor het accepteren van de vergankelijkheid van het lichaam en de vergankelijkheid van het leven. Wabi-sabi is de kunst van het inzien van de schoonheid van deze natuurlijke processen. En wabi-sabi is nog zoveel meer dingen…Hoewel het misschien lastig is te begrijpen waar wabi-sabi nou precies voor staat, is het zeker de moeite waard om je meer te verdiepen in dit magische begrip. 

Wat wabi-sabi voor mij betekent

Mijn betekenis van Wabi-sabi is de striae op mijn billen, mijn rechtgevormd lichaam (terwijl ik altijd een curvy lichaam wilde hebben!) en mijn acne dat regelmatig opduikt. Ik kan je helaas niet vertellen dat ik altijd volgens het Wabi-sabi principe leef. Het voelt uitdagend. Ik weet dat het mijn leven een stuk makkelijker zou maken wanneer ik dit wel zou doen, maar op de een of andere manier lukt het niet altijd. Dit is iets waar ik naartoe werk. Alles is een proces en ik merk dat ik stap voor stap dichter bij een ‘wabi-sabi-leven’ kom. En hey, als ik dat kan, kun jij het ook!

Een snelle, makkelijke ‘wabi-sabi-oefening’

In haar boek genaamd Wabi Sabi Love, raadt Ariele Ford het volgende aan: ‘Vraag jezelf: wat kan ik mooi vinden aan hetgeen dat ik nu zie als een imperfectie? En hoe kan ik dat omarmen?’ Probeer het zelf eens. Is het lastig voor je om de schoonheid van je imperfecties te zien? Vraag dan iemand anders om dit voor jou te doen en doe hetzelfde voor de ander. Het is altijd makkelijker om de schoonheid in anderen te zien dan in jezelf.

Want wat is echte schoonheid nou eigenlijk? En wie heeft bedacht dat dingen als striae, love handles, rimpels en een verouderd lichaam niet mooi kunnen zijn? We zijn allemaal imperfect; we zijn allemaal wabi-sabi.

Sta jij open voor een ‘wabi-sabi leven’? Ik hoop dat je dit doet, want je bent prachtig op jouw eigen manier en verdient het om dit te weten –  and more importantly, to feel it. Laat in de reacties weten welke lichaamsdelen voor jou wabi-sabi representeren. We’re all in this together! Laten we samen onze imperfecties omarmen.

P.S. Heb je soms of regelmatig last van een negatief lichaamsbeeld? Pak dan even een kop thee en neem 10 minuutjes om deze blogpost te lezen! Deze blogpost laat je zien hoe je in 5 stappen meer van je lichaam kunt leren houden. Neem die tijd nou even om het rustig te lezen, je bent het waard!

Liefs,

Jouw BodieBoost coach,

Elles Ottens

Over de schrijver
  • Elles
    • Mindset Coach
Laat een reactie achter
Reactie annuleren

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Volg ons op Instagram voor de dagelijkse dosis