De magische afslank truc: vier je kleine overwinningen

24 april 2018

Heb je ooit een doel bereikt, waarna je al meteen het volgende doel aan het plannen was? Je zult pas gelukkig zijn wanneer je nog 5 kilo afvalt, toch? Of wanneer je die ene skinny-jeans weer past…? Er zullen altijd weer nieuwe doelen opduiken. Wanneer je het ene doel bereikt, staat het andere doel alweer kloppend voor je voordeur, smekend om hem binnen te laten, want hij heeft tenslotte goed nieuws. Hij vertelt je dat je laatste overwinning niet groot genoeg was. Hij zal je blij zal maken EN je er een stuk beter uit laten zien, wanneer je zijn advies volgt (pas op, want hij is een charmeur hoor 😉 ). En jij, jij laat hem binnen. Begrijp me niet verkeerd; ik ben een grote fan van de ‘altijd maar groeien mindset’ – It makes us feel alive. Het punt is dat we niet zomaar van goal naar goal moeten springen, gelovend dat het behalen hiervan ons gelukkig zal maken. Het is makkelijk om mijlpalen te vieren, echter komen deze maar af en toe voor. Hoe zit het dan met de kleine overwinningen? Moeten we deze gewoon negeren en wachten totdat we ons hoofddoel hebben bereikt? Of moeten we ook kleine feestjes voor onszelf organiseren om deze te vieren. Please, please, PLUH-EASE kies voor het laatste. Lees snel verder wanneer je erachter wilt komen waarom dit je afslank avontuur een stuk gemakkelijker zal maken!

Gedrag dat wordt beloont, wordt herhaalt

Edward Thorndike is de vader van de ‘law of effect’ theorie. Hij vertelt ons dat beloond gedrag vaak wordt herhaalt en onbeloond gedrag steeds minder wordt uitgevoerd of zelfs helemaal niet meer. Denk aan al die kleine dingen die je op een dagelijkse basis doet om dichterbij je goal te komen; de gezonde lunch-box die je maakt, de trap die je in plaats van de lift pakt, de creamy chocolade mousse in je lokale supermarkt die zachtjes je naam fluistert en vraagt of hij met je mee mag komen maar jij netjes de deur wijst. Dit zijn allemaal overwinningen die we vaak vergeten te erkennen. Wanneer je deze kleine overwinningen niet erkent en jezelf hiervoor dus niet beloont, is de kans groot dat je deze dingen uiteindelijk ook niet meer gaat doen, en daardoor dus de extra kilootjes verwelkomt.

Jouw doel bestaat uit deze kleine overwinningen

Zonder deze kleine overwinningen, zou je nooit je hoofddoel kunnen bereiken. Negeer deze dus niet. Wanneer we leren de kleine overwinningen te vieren, transformeert jouw afslank avontuur tot een klein feestje, sinds er vele dingen zullen zijn om te vieren! Zorg er echter wel voor dat je beloningen niet je doelen in de weg staan. Wanneer je dus een aantal dagen op een rij een healthy lunch box hebt meegenomen, trakteer dan jezelf niet op een ijsje (tenzij het een joker is natuurlijk). Trakteer jezelf bijv. op een avondje bios, een goed boek, een pedicure of wat het dan ook is dat jij leuk vindt.

Laat me onder deze blog post weten hoe jij je volgende overwinningen gaat vieren! Hierdoor inspireer je ook weer andere BodieBoosters. Samen kunnen we elkaar helpen!

Intrinsieke VS extrinsieke motivatie

Onderzoek toont aan dat extrinsiek gemotiveerde mensen een kleinere kans hebben op het behalen van lange termijn doelen dan intrinsiek gemotiveerde mensen. Intrinsieke motivatie kan bijv. een gevoel van trotsheid zijn, een erkenning aan jezelf dat je goed bezig bent. Een extrinsieke motivatie kan een nieuw kledingstuk, een nieuwe keuken, noem het maar op zijn. Mijn favoriete tijd van de dag is wanneer ik de tijd neem om mezelf te erkennen. Ik ga dan een rondje lopen, doe muziek in mijn oren in en denk aan alle dingen die er die dag goed gingen; dingen waar ik trots op kan zijn. Een andere manier om dit te doen is door het kopen van een notitieboekje en hier je overwinningen in op te schrijven. Het voordeel van een notitieboekje is dat je het altijd terug kunt lezen wanneer je je gedemotiveerd voelt. Ga jij deze routine eigen maken?

P.S. Het is geweldig om doelen te behalen, het is echter nog geweldiger om de eerste stap te behalen, dit te vieren en hoopvol vooruit te kijken naar de volgende stap. Wanneer we overwinningen vieren ervaren we een gevoel van trotsheid, welke ons hoop geeft. Het AVONTUUR is het leukste gedeelte, de HOOP is het leukste gedeelte. Denk hier even rustig over na en laat me weten in de reacties onder de blogpost hoe je hierover denkt.

Jouw BodieBoost Coach,

Elles Ottens

 

Over de schrijver
 • Elles
  • Mindset Coach
 • Helga

  Wat een gave blogpost Elles! Ik ben helemaal geïnspireerd. Een week terug heb ik mezelf beloofd om een dagje sauna te pakken als ik mijn doelen voor die week zou halen. Ik heb dit uiteindelijk niet gedaan. Ik denk dat het komt doordat ik mijn doelen niet duidelijk genoeg heb omschreven en omdat ik het uiteindelijk toch ‘gek’ en ‘onnodig’ vond om mezelf te belonen. Ik ga dit nu zeker oppakken en mezelf vandaag nog belonen voor de stappen die ik vandaag heb gezet. Het is inderdaad zo doelen bestaan uit kleine overwinningen. En die ga ik zeker bijhouden in een notitieboekje. Bedankt!

  • Nikita van de Burgt

   Hi Helga,

   Dankjewel voor je reactie! Wat goed dat je dit inzicht hebt gekregen! Mooi voornemen om dit bij te houden in een notitieboekje, ik ben benieuwd wat je volgende maand allemaal al hebt opgeschreven aan overwinningen. Dat dagje sauna klinkt in elk geval heerlijk en dat verdien je zeker wel! Succes!

   Liefs,

   Nikita van BodieBoost

  • Elles Ottens

   Hi Helga,
   Wat leuk om te horen, dankjewel! Super dat je jezelf gaat belonen en je overwinnen bij gaat houden. Heb je je doelen nu wel duidelijk genoeg in je hoofd zitten? Wellicht kan het handig zijn je korte-termijn en lange termijn doelen even op te schrijven, samen met de beloningen die je jezelf daarvoor wilt geven. Je verdient het! Carlijn en ik gaan dit weekend onszelf ook even belonen op een leuk uitje, dat hoort er gewoon bij:) Fijn weekend toegewenst!

Laat een reactie achter
Reactie annuleren

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Volg ons op Instagram voor de dagelijkse dosis