De kracht van woordkeuze

10 april 2018

 

Lees de volgende twee zinnen: ‘Oh wat heb ik toch een hekel aan mijn lichaam’ en ‘Ik probeer mijn weg naar zelfliefde te vinden’ Wat voor een gevoel gaf de eerste zin je? En de tweede? Het maakt niets uit aangezien de betekenis hetzelfde is toch? FOUT. Vaak zeggen we dingen we zonder maar enige liefde, humor of positiviteit in onze zinnen te steken. Dagelijks hebben we het over al onze problemen en over hoe druk we het wel niet zijn. Vraag jezelf nu eens af; hebben we werkelijk zoveel problemen of hebben we uitdagingen? Moeten we werkelijk zoveel dingen doen of krijgen we de kans om zoveel dingen te mogen doen? Kleine verandering in woordkeuze, grote verandering qua gevoel over de situatie. Lees verder wanneer je wat simpele maar effectieve trucs cadeau wilt krijgen. Lees verder wanneer je meer wilt weten over de kracht van woordkeuze!

Je woordkeuze beïnvloed je brein

Andrew Newberg en Mark Robert Waldman leggen in hun boek genaamd ‘words can change your brain’ uit dat hoe meer je je focust op negatieve woorden en gedachten, hoe meer de structuren welke je geheugen, gevoelens en emoties reguleren schade op lopen.

 

Wanneer je negatieve woorden hard op uitspreekt worden er zelfs nog meer stress hormonen aangemaakt.

Dit is iets om serieus te nemen… Dus wanneer je zegt ‘Oh god, ik kan ook niks goed doen, Ik voel me WAAR-DE-LOOS… geef me een BIG MAC met extra cheddar cheese!’ worden er extra stress hormonen in je lichaam aangemaakt waardoor je je zelfs nog rotter gaat voelen

Daarnaast houden negatieve gedachten elkaar instand… Dat wil zeggen dat wanneer je je focust op negatieve gedachten en ze hardop uitspreekt, je je onderbewustzijn traint om meer gelijkwaardige gedachten te produceren. Hetzelfde geldt voor positieve gedachten. Probeer daarom dus zoveel mogelijk positieve woorden te gebruiken, ook als je er even geen zin in hebt… Je zult zien dat je je beter over de situatie zal voelen ook al verandert er niks aan de situatie. Daarnaast zal jouw toekomstige zelf er de vruchten van plukken aangezien je je onderbewustzijn op deze manier traint positief te denken. Lees verder wanneer je wilt weten welke woorden je beter in jouw woordenboek kunt doorstrepen en welke woorden je juist laten zien dat het leven eigenlijk best wel een feestje is.

Schrap de woordencombinatie ‘zou moeten’ uit je vocabulaire

‘Zou moeten’ impliceert dat je eigenlijk iets moet doen maar het niet doet. Onbewust ga je je hierdoor schuldig voelen. Gebruik liever ‘ik ga’. Beslis voor jezelf: ga je het hetgeen wat je in gedachte hebt wel of niet doen? Beide keuzes zijn oké, gebruik alleen geen ‘zou moeten’. Lees bijvoorbeeld de volgende zin: ‘Ik zou eigenlijk moeten gaan sporten vanavond’. Het voelt gewoon niet goed om dit te zeggen, toch? Het voelt alsof je eigenlijk moet sporten maar het op de een of andere manier niet gaat doen. Wanneer je er geen tijd voor hebt, skip het. Heb je er wel tijd voor? Doe het. Simpel. Zeg dus; ik ga vanavond sporten, of zeg niks.

Zeg niet dat de situatie negatief is, zeg dat je perspectief negatief is

Dit is wat ik heb geleerd van Jay Shetty. Hij is zo’n wijze spreker! Als je hem nog niet kent, check zijn Youtube kanaal hier! Wat hij zegt is dat een situatie opzich niet positief of negatief is, het is ons perspectief die het positief of negatief maakt. Om deze reden, wanneer iets gebeurt zeg dan niet: ‘de situatie is hopeloos’, zeg: ‘mijn perspectief is hopeloos’. Wanneer we uitspreken dat ons perspectief hopeloos is voelen we ons meteen geneigd om ons perspectief te veranderen. Uiteindelijk wil je niet iemand met een hopeloos perspectief zijn toch? Wanneer je je perspectief verandert verander je je gedachten. Wanneer je je gedachten verandert, verander je je acties. Je acties vormen je leven. Kies dus voor een bemoedigend perspectief. Heb je moeite het vormen van een positief perspectief? Lees dan deze blogpost, het zal je helpen situaties van een positievere kant te bekijken.

Maak de dingen niet groter dan ze zijn

Sommige dingen in het leven zijn pijnlijk en uitdagend… dit ga ik niet ontkennen. Echter gebeuren er ook vele dingen die minder pijnlijk zouden kunnen zijn wanneer we er minder de focus op zouden leggen. Wanneer er iets gebeurt lijkt het vaak alsof het het einde van de wereld is of zelfs het einde van het universum. We zien het grotere plaatje niet meer en blijven hangen in het moment.We neigen vaak enorm te overdrijven en zien hierdoor geen uitweg meer. Dit reflecteert zich in onze woordkeuze. Zoals hiervoor gezegd beïnvloeden je woordkeuzes je emoties. Wanneer je dus zegt dat je je hopeloos voelt, opgebrand en niet meer weet wat je moet doen, ga je je alleen nog maar rotter voelen. Probeer dramatische woorden te schrappen. In plaats van te zeggen dat je hopeloos voelt, zeg dat je je uitgedaagd voelt. In plaats van te zeggen dat je woedend bent, zeg dat je boos bent. Heb je nog meer voorbeelden als deze? Laat ze weten in de reacties zodat we elkaar nog meer kunnen inspireren!

Zeg vaker dankjewel

Onderzoek toont aan dat mensen die vaker dankbaarheid uiten gelukkiger zijn en positiever in het leven staan. Ze maken hierdoor betere beslissingen en leven een gezondere levensstijl. Wanneer iemand tegen je zegt: ‘wow die jurk staat je echt goed, wat ben je toch een knapperd!’, hoe reageer je dan? Zeg je dan iets in de trant van ‘oh haha dankjewel, dat is gewoon een afgeprijsde jurk van de H&M’ of zeg je ‘DANKJEWEL, lief van je!’? Probeer het laatste eens uit. Wanneer iemand iets kleins voor je doet, merk je het dan op en toon je je oprechte dankbaarheid of gaat het gewoon langs je op? Toon meer dankbaarheid, word bewust van alle mooie cadeautjes die je elke dag ontvang. Neem hier elke dag een momentje voor om even bij stil te staan.

Problemen bestaan niet, alleen uitdagingen

Het laatste wat ik je nog even voor vandaag wil meegeven is dat een probleem alleen maar een probleem is wanneer het wordt gezien als een probleem. Jouw afslank journey hoeft helemaal geen probleem te zijn. Het kan een opening naar een prachtig avontuur zijn. Een avontuur waarin je jezelf leert kennen, waarin je leert zelf-discipline te ontwikkelen, waarin je leert elke dag weer een beetje meer van jezelf te houden. Het gaat absoluut uitdagend zijn, maar zijn uitdagingen niet juist nodig in het leven? Zou het leven niet saai zijn wanneer alles volgens plan gaat, precies zoals we willen?

Geeft de uitdaging ons niet juist de kans om te groeien en is het daarvoor niet een ongelooflijk mooi cadeau?

Sta hier even bij stil en denk er goed overna… Deel je gedachten hierover in de reacties hieronder.

P.S. Wanneer was de laatste keer dat jij een uitdaging hebt overwonnen? Hoe voelde je je hierdoor? Vertel me nou, was het uiteindelijk positief of negatief dat dit gebeurde? 😉 Deel je ervaringen met mij en de andere BodieBoosters in de reacties hieronder. We’re all in this together! 

Fijn dagje toegewenst and don’t forget to enjoy the miracle called life!

Liefs,

Jouw BodieBoost coach

Elles

Over de schrijver
  • Elles
    • Mindset Coach
Laat een reactie achter
Reactie annuleren

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Volg ons op Instagram voor de dagelijkse dosis