Negatieve gedachten; hoe kun je hier het beste mee omgaan?

27 februari 2018


Voel jij je ook soms gevangen in je eigen negatieve gedachten? Herken je dat moment wanneer je aan dat ene jurkje denkt waar je niet meer in past… waarna je begint te denken aan het huidige getal op de weegschaal, over dat ene chocolaatje teveel afgelopen middag… wat zich uiteindelijk resulteert in gedachten als ‘Ik heb geen discipline’, ‘ik ga nooit gewicht verliezen’… etc. Voordat je het weet zit je gevangen in een cirkel negatieve gedachten. Nope, je bent zeker niet de enigste. Vele van ons bevinden zich dagelijks in deze valkuil welke wordt gecreëerd door onszelf. Het goede nieuws is is dat we onze mind kunnen trainen uit deze valkuil te stappen. Lees verder om erachter te komen hoe.

Je bent niet je gedachten, identificeer niet met ze

First things first. Het is belangrijk om je te beseffen dat je niet je gedachten bent. Je hebt gedachten, maar je bent niet je gedachten. Nogmaals; je hebt gedachten, maar je bent niet je gedachten. Neem even een minuut pauze om hierover na te denken. Het is gemakkelijk om te weten, maar om te begrijpen is een ander verhaal. Om dit op dieper niveau te begrijpen, wil ik je een vraag stellen. Kun je me vertellen waar je volgende gedachte over zal gaan?

Dusss… wat is je antwoord? Je kunt het ons niet vertellen, toch? Car & ik weten het antwoord, probeer ons niet voor de gek te houden 😉. Oké je snapt het waarschijnlijk al. Dit is een strikvraag aangezien je niet kunt weten wat je volgende gedachte gaat zijn. Dus als jij je gedachten niet bedenkt, waarom dan wel met deze gedachten identificeren?

De meeste mensen identificeren zich met hun gedachten. We nemen onze gedachten voor waarheid aan en twijfelen nooit aan hun waarde. Wanneer een gedachte als ‘Ik ga nooit gewicht verliezen’ opkomt, geloven we het. Wanneer een gedachte als ‘Ik ben niks waard’ opkomt, geloven we het. Wanneer een gedachte als ‘ik heb geen discipline, het lukt me toch niet’ opkomt GELOVEN WE HET. Hierna lijkt dat schattige cupcakeje vaak toch een best goed gezelschap… Ik denk dat je wel weet hoe het cirkeltje verder gaat hè? Oh god, wat een zonde van onze energie en tijd! Het enige wat we willen zeggen is; tijd voor verandering!

Word een weervrouw

Geen zorgen, je hoeft niet letterlijk te gaan solliciteren voor baan als weervrouw. Wat we wel willen vragen is; kun je dezelfde houding als een weervrouw aannemen? Een weervrouw klaagt nooit over het weer. Ze maakt zich ook geen zorgen over regenbuitjes. Regen of zonneschijn? Het maakt niet uit. Het enigste wat ze doet is het observeren van het weer en hier bewust van worden. Ze probeert het weer niet eens te veranderen! Nope, ze accepteert het weer all the way. Kun jij hetzelfde met jouw gedachten doen? Observeer je gedachten zonder ze te oordelen. Zie ze komen en gaan, net zoals een regenbui komt en gaat. Je zult zien wanneer je je gedachten niet oordeelt en alleen maar observeert, ze weer verdwijnen voordat je het doorhebt. Zo werkt het nu eenmaal met gedachten. Probeer ze te weg te duwen en ze komen terug. Deze keer niet alleen, maar met hun vriendengroep van 80 man. Laat je ze met rust? Dan zullen ze jou ook niet lastigvallen. Tenminste, je zult geen last van ze hebben, ook al zullen ze er misschien zijn. Dat is het mooie ervan.

Creëer triggers

Vaak zijn we onbewust over dingen aan het piekeren. We denken keer op keer over dezelfde uitdagingen na, zonder hier bewust een oplossing voor te zoeken of het te accepteren. Wellicht weten we de oplossing al, maar kiezen we er toch onbewust voor om telkens weer door onze gedachten te worden meegesleept. Om deze reden is het belangrijk om triggers te creëren. Het is belangrijk om van deze onbewuste momenten, bewuste momenten te maken. Dat kun je doen door triggers te creëren. Mijn (Carlijn) persoonlijke trigger is de ‘wacht trigger’. Wachten in de rij voor de kassa, wachten in de rij voor de wc, wachten in lift, noem het maar op. Op deze kleine momentjes vraag ik mezelf altijd; waar denk ik nu aan? Leef ik in het moment? Wanneer dit niet zo is, word ik hier dus direct bewust van waardoor ik makkelijk weer in het moment kan komen. Verzin voorzelf ook een trigger. Dit kan bijv. een stoplicht zijn, elke keer wanneer je wat drinkt, fluitende vogels, noem het maar op. Creëer een trigger die jij fijn vindt. Zo zul je bewuster worden van je pieker momenten en jezelf hier dus ook makkelijker uit kunnen halen.

Creëer een stopzin

We kennen allemaal ons eigen riedeltje wel, wat zich telkens weer in ons hoofd weer afspeelt. Het riedeltje klopt niet even op de deur, nee ze komt vaak ongevraagd langs. Telkens gaan we weer in op hetzelfde gezeur. Wanneer je je eigen riedeltje kent, is het goed om een aantal stopzinnen te verzinnen. Een van mijn (Carlijn) stopzinnen is; ‘Gaan we weer hoor! Ik heb hier geen tijd en energie voor, je mag nu weer gaan’. Andere stopzinnen kunnen zijn;

‘Stop hiermee, ik weet dat je me probeert te helpen, maar dat doe je niet, je mag gaan’.
‘Ik heb deze gedachte niet nodig, je mag nu gaan’.

Verzin jouw eigen stopzin. Twijfel niet om deze in de reacties achter te laten, andere BodieBoosters kunnen hier enorme inspiratie uit opdoen!

We snappen dat het moeilijk is om deze techniek meteen eigen te maken. Een ding; het heeft tijd nodig. Gun jezelf dus ook die tijd. Ga niet voor perfectie maar ga voor vooruitgang. Graag willen we je vragen om hier deze maand echt mee bezig te zijn. Over een maand zullen we hier nog dieper op in gaan en je nog een andere methode laten zien. Ga jij hier deze maand mee aan de slag? Laat het weten in de comments!

P.S. Wat vond je van deze blogpost? Heeft het jou geholpen? Laat het ons weten in de comments, we helpen jou graag zo goed mogelijk en zijn altijd in voor feedback!

Liefs,

Jouw BodieBoost Coaches,

Char & Car

Over de schrijver
  • Charlotte
    • BodieBoost Coach
  • Carlijn
    • BodieBoost Coach
  • Sylvie de Smet

    Ik zou zeggen stop maar ik heb deze gedachte niet nodig. Deze helpt mij niet.

  • Yes.The medical profession opened up a way for abusive but academically smart enough students to take up positions of power over people. In my place, the College of Surgeons was known by my friend who worked there, as a workplace of bullies and corrupt over-glorified butchers. They and other medical faculties, lobby governments to make sure their incomes are over- inflated as well. And we are expected to respect these nasties when we are sick. Disgusting excuses for humans.

Laat een reactie achter
Reactie annuleren

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Volg ons op Instagram voor de dagelijkse dosis