Kan yoga je echt helpen met afvallen?

13 februari 2018

 

Wanneer je het woord yoga hoort, denk je dan ook meteen aan een serene vrouw op leeftijd, zittend op haar yoga mat? Yoga is een van die dingen waar je niet zo snel aan denkt wanneer je weer in die skinny jeans wilt passen. Vaak denken we dat we simpelweg minder calorieën moeten consumeren dan verbranden, wanneer we willen afvallen. Geldt dit echter wel voor iedereen of is het ingewikkelder dan dat? En wat voor soort rol speelt yoga bij gewichtsverlies? Kom erachter in deze blog post!

Yoga stimuleert de schildklier

De schildklier heeft een vlinderachtige vorm en bevindt zich in de nek. Wanneer het schildklier actief is produceert het het hormoon thyroxine dat het metabolisme boost. Wanneer het schildklier echter stopt met het produceren van dit hormoon, vertraagt het metabolisme wat zich resulteert in gewichtstoename. Er zijn verschillende yoga poses die de werking van het schildklier stimuleren (denk bijv. aan bridge pose, lion pose of camel pose).

Yoga verhoogt het metabolisme

Naast het stimuleren van de schildklier (en daardoor het metabolisme), verhoogt yoga ook op een andere manier het metabolisme. Vele yoga poses masseren het maag-darm stelsel. Dit helpt het bevorderen van de spijsvertering, welke op zijn beurt weer het metabolisme verhoogt. Wanneer ik (Carlijn) voel dat mijn spijsvertering niet optimaal verloopt, beoefen ik yoga. Wanneer je bepaalde yoga poses beoefend, worden er onzuiverheden uit je lichaam verwijderd. Yoga is een top manier om je lichaam van binnen uit schoon te maken door middel van de stimulatie van de organen.

Yoga vermindert stress.

Wanneer je stress ervaart, heb je een verhoogde aanmaak van het hormoon cortisol. Vervolgens stijgt je bloedsuiker spiegel, wat zich op termijn kan resulteren in extra buik vet. Om deze reden kunnen we alsnog aankomen wanneer we gezond eten en sporten, maar veel stress ervaren. Dus ladies, de combinatie van een gezond dieet + sporten is niet het enigste wat je moet doen op gewicht te blijven of af te vallen. Hoe je je van binnen voelt speelt ook een belangrijke rol.

Herken je dat gevoel wanneer je aan het malen bent over het verleden, je haast hebt, of wanneer je een belangrijke beslissing moet maken en alles wat je wilt doen is het pakken van een flinke zak doritos nacho spicy nacho chips? Yep, dat komt ook door onze vriend cortisol.

Een effectieve manier voor het verminderen van stress is yoga. Wanneer je je gestrest voelt, leef je niet in het moment. Je denkt aan dat stuk taart van gisteren welke je eigenlijk niet had moeten eten, aan de eindeloos lange To-do lijst, of aan die ene opmerking die je beter niet over je tante Nelly had kunnen maken. Wanneer je yoga beoefent, leer je je te focussen op het moment. Om aanwezig te blijven in de oefening, moet je in het nu leven. Door deze oefening zul het ook na de yoga oefening makkelijker zijn om in het moment te blijven. Dat is een win-win ladies! Zo krijg je niet alleen meer focus in je leven, maar verminder je ook je stress gehalte.

Yoga en mindful eten

In het verleden had ik (Charlotte) vaak last van eetbuien. Wanneer ik me gestrest, angstig of geïrriteerd voelde, pakte ik maar een zak chips om het leven wat gemakkelijker en comfortabeler te maken – althans, voor dat moment. Yoga heeft mij geleerd hoe ik een meer relaxed en kalm leven kan leiden. Mijn leven is niet kalmer en rustiger geworden in de meest letterlijke zin van het woord, maar mijn hoofd wel. Iets waar ik erg dankbaar voor ben! Wanneer je je van binnen gebalanceerd voelt, uit zich dat in je levensstijl. Oh wat is het toch een opluchting om me niet meer zo te voelen als ik voorheen deed!

Naast yoga heeft de BodieBoost afslankmethode me ook enorm geholpen. Niet meer hoeven denken of ik wel of niet dat ene wijntje kan drinken, wel of niet koolhydraten kan eten, wel of niet dat ene stukje chocola kan pakken… en nog steeds mijn gewicht te behouden… Simpelweg niet te beschrijven in woorden hoe opgelucht ik me hierdoor voel. Wil je hetzelfde ervaren? Download het gratis proefpakket hier! No worries, het is helemaal gratis en je zit nergens aan vast. Het is simpelweg een cadeautje van ons voor jou omdat we het waarderen dat je om je gezondheid geeft!

P.S. Doe jij wel eens yoga? Op wat voor manier helpt het jou? Inspireer andere BodieBoosters door onder de blogpost te reageren! Laten we elkaar helpen en inspireren!

Liefs,

Jouw BodieBoost coaches

Charlotte & Carlijn

 

 

Over de schrijver
  • Charlotte
    • BodieBoost Coach
  • Carlijn
    • BodieBoost Coach
Laat een reactie achter
Reactie annuleren

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Volg ons op Instagram voor de dagelijkse dosis