Eet deze voedingsproducten voor meer energie

17 oktober 2017

voedingsproducten meer energie

Ben jij vaak energieloos en moe? Probeer je de vermoeidheid op zo’n moment ‘snel’ op te lossen door wat makkelijks te eten zoals een liga, oreo’s energybars? Grote kans dat je veel last hebt van energie dips en misschien ook wel van stemmingwisselingen.  Je energieniveau kan voor een groot deel je humeur bepalen. Heb je het gevoel dat je wel wat meer energie kunt gebruiken? Lees dan snel verder. 

Koolhydraten, wel of niet?

Koolhydraten zijn een goede energiebron voor ons lichaam. In deze blog legden we ook uit waarom je niet bang hoeft te zijn dat je direct aankomt wanneer je koolhydraten eet. Je hebt twee verschillende soort koolhydraten: dat zijn complexe en simpele koolhydraten. Simpele koolhydraten, zoals koek en snoep, geven je kort energie waarna een energie dip zal volgen. Herken je dit?

Complexe koolhydraten hebben een complexere structuur en zijn verpakt met vezels, vitaminen en mineralen die de opname in het bloed vertragen. Daarom krijg jij hierdoor langer energie.

Bloedsuikerspiegel

De snelheid waarmee je bloedsuiker spiegel stijgt bij het eten van een bepaald voedingsproduct kun je terugvinden in de glycemische index. Hoe hoger de GI waarde van een voedingsproduct, hoe meer de bloedsuiker spiegel stijgt. Je herkent het vast wel dat wanneer je bloedsuiker spiegel laag is, je enorme honger krijgt en misschien wel een eetbui. Je kunt dit voorkomen, door ervoor te zorgen dat je stabiel verzadigd blijft. Dat doe je door te kiezen voor producten met een lange GI. Wij geven je een lijstje van de 5 voedingsproducten die je meer energie geven.

Zoete aardappel

De zoete aardappel mag met recht powervoeding genoemd worden. Het is een ontzettend veelzijdig product. Zo worden er de lekkerste frietjes van gemaakt, pannenkoekjes, gewoon gebakken of heerlijk gekookt.

Gezondheidsvoordelen van zoete aardappels:

 • Bevat een grote hoeveelheid betacaroteen (= antioxidant en bouwsteen voor vitamine A)
 • Bevat 2x zoveel vezels als gewone aardappels
 • Is rijk aan vitamine C en E. Dit is goed voor je immuunsysteem en hart- en bloedvaten.
 • Is een rijke bron van mangaan. Dit helpt je bloedsuiker gelijkmatig te houden en je honger voor uren te stillen.
 • Bevat grote hoeveelheid B6 en kalium. Is belangrijk voor je hart, spieren en zenuwstelsel en goed tegen osteoporose (botontkalking).
 • Bevat ijzer, magnesium en vitamine D. Dit is belangrijk voor zuurstoftransport en het geeft je veel energie!

Rijstwafel in combinatie met eiwitten of gezonde vetten

Eet je een rijstwafel zonder beleg, dan zul je merken dat er sneller een energie dip zal ontstaan. Een rijstwafel op zich heeft een hoge GI waarde. Waardoor er dus een suikerpiek ontstaat. Door de rijstwafel met gezonde vetten zoals een avocado of een gekookt eitje te beleggen, wordt de energie langzamer vrijgegeven en zul je dus langer energie houden. Perfect als 4-uurtje dus!

Volkoren producten

In bijna alle supermarkten kun je naast de traditionele witte pasta, ook volkorenpasta krijgen. Het verschil in deze twee pasta’s is dat witte pasta hoog scoort in de GI waarde. Dat wil zeggen dat ze je snel energie geven, waarna ook een energie dip zal volgen. Volkorenpasta bevat meer vezels, dus zal geen grote piek in je bloedsuikerspiegel veroorzaken, met als resultaat: langduriger energie! Kies dus eens voor de volkorenproducten in plaats van de witte producten (wit brood, stokbrood, pasta).

Peulvruchten

Ook peulvruchten zoals kikkererwten, kidney bonen, witte en bruine bonen, linzen en capucijners hebben een lange GI waarde. Daarnaast zijn peulvruchten een heel goed alternatief voor vlees wanneer je een veganistische of vegetarische levensstijl hebt. Ze bevatten goede voedingsstoffen zoals eiwit, calcium en ijzer welke je anders uit vlees zou halen. Heerlijk als plantaardige vleesvervanger door de pasta of salade. Oh en kies niet voor de varianten uit blik, maar voor de varianten uit zak welke je op de groente afdeling vindt. Deze zijn puur en veel gezonder, aan blik wordt vaak veel suiker toegevoegd.

Amandelen

Amandelen zijn perfect om mee te nemen als tussendoortje. Ze bevatten onder andere eiwitten, mangaan, koper en B2. Vitamine B2 zorgt zorgt voor een goede stofwisseling en de energievoorziening van je lichaam. Kies voor de ongezouten en ongebrande amandelen.

Meer inspiratie? Download gratis:

 

Wil je meer weten over de glykemische index en hoe jouw dagelijkse producten hierin zijn vertegenwoordigd? Klik op deze link.

Liefs,

Jouw BodieBoost Coaches,

Charlotte & Carlijn

 

Over de schrijver
 • Charlotte
  • BodieBoost Coach
 • Carlijn
  • BodieBoost Coach
Laat een reactie achter
Reactie annuleren

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Volg ons op Instagram voor de dagelijkse dosis