Koud douchen is gezond.. feit of fabel?

15 augustus 2017

Koud douchen gezond

Douchen, het is een van de dagelijkse rituelen waar wij ons eigenaardige zelf kunnen zijn. Of het nou gaat om lekker dansen of zingen onder de douche, het is een plek waar je lekker tot rust kan komen. Maar wist je dat de temperatuur een groot effect heeft op je lichaam? Zo zou koud douchen haaruitval verminderen en warm douchen gifstoffen verwijderen. Lees hieronder wat de invloeden van verschillende watertemperaturen zijn.

Koud douchen is gezond… feit of fabel?

Met koud water douchen. Dit kan een enorme verademing zijn op een warme zomerse dag, of na een flinke workout! Niet alleen koel je ervan af, douchen met koud water heeft de volgende voordelen voor je lichaam:

 1. Het stimuleert je immuunsysteem
 2. Zorgt dat je alerter bent
 3. Gaat verkoudheid tegen
 4. Stimuleert antidepressie hormonen
 5. Zet je stofwisseling in werking
 6. Frist je gedachten op
 7. Zorgt voor een strakkere huid
 8. Vermindert haaruitval

Koud douchen gezond

Lekker sauna creëren in je douche

Voor de koukleumpjes onder ons is het soms onbegrijpelijk dat je vrijwillig een koude douche neemt. Niks kan zo lekker zijn dan onder de douche gaan staan en die steeds een beetje warm zetten. Naast dat het heerlijk ontspannend is, heeft het nemen van een warme douche de volgende voordelen voor je lichaam:

 1. Het ontspant je spieren
 2. Verlagen van lichaamsspanning
 3. Verlicht migraine
 4. Vermindert zwellingen
 5. Zorgt voor vermindering van angstaanvallen
 6. Heeft dezelfde werking als die van neusdruppels. (je neus gaat er meer van open) Ideaal bij verkoudheden!
 7. Verwijdert gifstoffen van je huid (huiddetoxing?)
 8. Het opent je poriën en reinigt je huid

 

Wanneer je flink gesport hebt kan het beter zijn om even een warme douche te pakken, in plaats van een koude. Op die manier ontspannen je spieren en kom je helemaal tot rust! Probeer eens af te wisselen met de temperaturen om te kijken of je de verschillen merkt. Wie weet kan je net wat lekkerder slapen of ben je net die verkoudheid voor!

Liefs,

Linda Verkooijen

 

Over de schrijver
 • Carlijn
  • BodieBoost Coach
 • Charlotte
  • BodieBoost Coach
Laat een reactie achter
Reactie annuleren

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Volg ons op Instagram voor de dagelijkse dosis